59. година од оснивања ЈКП ,,Градско зеленило” Чачак

59. година од оснивања ЈКП ,,Градско зеленило” Чачак

Јавно комунално предузеће „Градско зеленило“ обележило је 59 година постојања. Ово је први пут да ово јавно предузеће обележи свој дан, а прослави су присуствовали представници града и пословни партнери.
 

Предузеће је до сада доживело неколико организационих трансформација током последњих деценија, а као ЈКП „Градско зеленило“ послује од 1998. године.
Историја бриге о зеленим површинама у Чачку је много дужа. Према доступним писаним документима, још у другој половини 18. века постојала је башта у којој је припреман биљни и цветни материјал  за расађивање по тадашњој вароши.
{gallery}slike/proslava{/gallery}
Директорка предузећа Јасминка Лазић руковођење фирмом је преузела 2012. године.  Према њеним речима, тада је започело оживљаљавање расадничке производње, а у току је и израда софтвера који треба да унапреди пословање Радне јединице „Градско гробље“.
 
– Започели смо са променама у предузећу и његово прилагођавање времену у коме живимо и радимо. Поступно смо подизали ниво расадничке производње која је била маргинализована, прелазимо на дигитални облик рада, фазно смо мењали начин уређења и одржавања градског гробља, и стручно и професионално оспособљавали запослене како би предузеће ухватило корак са новим трендовима – подсетила је у обраћању гостима на данашњој прослави, директорка Лазић.
 
ЈКП Градско зеленило до сада је реализовало два пројекта: озеленавање градских површина као и прелазак на загревање објеката биомасом.
 
– Управна зграда, стакленик и пластеник се греју на биомасу, односно на дрвне остатке које скаупимо редовним одржавањем зелених површина. Направили смо и систем бунара и на тај начин смо обезбедили несметано заливање расадничке производње. У току је израда пројекта за мапирање и израду софтвера за Градско гробље. Ради се о великој бази података корисника како би ефикасније пословали, имали лакшу евиденцију и наплативост услуга – навела је директорка.
 
Према њеним речима Градско зеленило је започело низ активности из области заштитне средине у сарадњи са Консултанском кућом „Пеопле то пеопле“, а у циљу аплицирања из претприступних фондова ЕУ. У тој намери предузеће је добило и подршку Снежане Богосављевић Бошковић, министарке пољопривреде и животне средине.
РЕПОРТАЖА СА ПРОСЛАВЕ, ПОГЛЕДАЈТЕ !

COMMENTS