Како сачувати собно цвеће за време годишњих одмора

HomeСавети за негу биља

Како сачувати собно цвеће за време годишњих одмора

Лако ћемо, ако имамо добре комшије, рођаке, поверљиве пријатеље којима није тешко да се прошетају до Вашег стана бар два пута недељно и да то учине уместо Вас. Али, у овом времену отуђења, комшије се „чувају“ – не би да ризикују да нешто нестане па они криви (покваре се и лепи комшијски односи), пријатељи станују на другом крају града или користе у исто време кад и ви годишњи одмор и тако, нађете се баш у проблему. Међутим, као за све у животу, тако и за овај  УВЕК ПОСТОЈИ РЕШЕЊЕ.

 Нажалост, у мало богатијем свету постоје саксије, посуде које самозаливају биљку (имају дупло дно и прилив воде се подешава, али код нас и ако се нађу, много коштају за наш стандард.

 Зато ћемо прибећи неким практичним методама које су до сада дале веома добре резултате.

 ПРВИ НАЧИН – односи се на собне биљке мањих димензија које треба сместити у каду, у купатило, а на полицу, изнад ,посуду са водом. Купићемо дугачке пертле (могу и памучне траке) и сваку ћемо једним крајем увући у земљу биљке, а други крај потопити у посуду са водом. И шта ће се догодити: чиста физика: методом спојеник судова, вода из посуде путем трака, пертли, ће полако квасити земљу и ваше биљке ће имати довољно влаге да преживе док се ви не вратите.

ДРУГИ НАЧИН – односи се на високе, велике собне биљке у исто тако великим посудама. Њих ћемо прво удаљити од прозора иако су спуштене ролетне, али због топлоте од сунца, а онда ћемо узети пластичну флашу или флашицу, зависно од величине саксије, у њу сипати воду и затворити је затварачем од плуте. Између затварача од плуте и самог уског грла флаше ставићемо чачкалицу. Флашу ћемо положити на земљу, а из ње ће кап по кап излазити вода и заливати вашу биљку.

Као што видите, методе су веома једноставне и обавезно их примените!

 НАПОМЕНА: Непосредно пред ползак на одмор, све биљке треба обилно залити.