Дан примирја у Првом светском рату

HomeОбавештењаВести

Дан примирја у Првом светском рату

Дан примирја у Првом светском рату је државни празник у Републици Србији који се обележава 11. новембра. Овај датум подсећа на дан када су, 11 новембра 1918. године у железничком вагону у Компијену, Силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

То је највећи рат у ком је Србија учествовала и у њему је однела највећу победу у историји – у Колубарској бици против аустроугарске војске 1914. године.

Србија је најдуже учествовала у том рату и у односу на број становника поднела је највеће жртве – и цивилне и војне.

Овај државни празник се у Републици Србији прославља од 2012. године.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, угрожене врсте у Србији. Овај цвет је у ботаници познат и као цвет феникс – у знак сећања на страдања које је Србија поднела, а затим се поново успоставила као држава.

Шта се догодило 11. новембра?

После четворогодишњег рата, највећег дотад у историји, тог дана 1918. у 11 сати потписано је примирје.

Као Централне силе бориле су се Немачка и Аустроугарска, а на другој страни, силе Антанте – Русија, Француска и Велика Британија.

Примирје је потписано на територији данашње Француске на линији ратовања, у посебном вагону француског маршала Фердинанда Фоша у шуми у близини градића Компјењ.

Овим је договорено примирје на западном фронту, а српска војска је учествовала на јужном фронту и ту је постигла највећи продор који је једна од сила савезника постигла – пробој Солунског фронта.

Споразумом из Компјења је договорен прекид ватре, повлачење немачких трупа, размена заробљеника, као и споразум о ратној одштети и уништавање немачких ратних бродова и подморница.

Немци су то доживели као велико понижење, јер је њихова војска сматрала да је надомак победе.Сматрали су да им је „забијен нож у леђа“, јер су потписали примирје, а нису поражени на бојном пољу, наводи енциклопедија Британика.

Верује се да су ово разочарење и одредбе о такозваној репарацији биле основа за немачко незадовољство и увод у Други светски рат.

Рат, који је трајао од 1914. године, формално је окончан Версајским миром 28. јуна 1919.године.