Извори енергије: Фенг шуи- Биљке за дом

HomeСавети за негу биља

Извори енергије: Фенг шуи- Биљке за дом

Биљке у дому имају улогу скупљања негативне енергије коју шаљу мртви предмети, јер су жива бића и генеришу свој властити ток чи-енергије. Према древној кинеској теорији о Универзуму, постоје различити извори енергије која се налази у нама и око нас.

Feng shui издваја биљке округлих облика, јер се животна енергија креће у циклусима, круговима па ће такве биљке најбоље и деловати на Вас својом енергијом. Треба избацити пластичне и неприродне биљке која представљају негативну енергију. У вази држите само свеже убрано цвеће и држите га на средини просторије или стола. Оно ће упити мирисе и токсине. Свакодневно мењајте воду и подрезујте увеле делове како би дуже трајало. Једини изузетак је Лаванда, она може послужити и сушена. Лаванда не само што симболизује мир и опуштеност већ својим мирисом позитивно делује на укућане.

 Према Feng shui-u најбољи избор су биљке меснатих и округлих листова. Ту спадају: кротони, дифенбахије, љубичице …

 Иако бамбус није типична украсна биљка за наше подручје, ипак је одличан избор за кухињу или купатило, јер му је за раст потребно много влаге. Бамбус се сматра правом Feng shui биљком, биљком среће зато што у себи садржи свих пет елемената: дрво, земљу, воду, ватру и метал. Два бамбуса су за љубав и брак, три за срећу, пет за здравље, осам за богатство, док девет бамбуса доноси срећу и хармонију у дом.

Немојте изабрати кактусе. Каже се да људи ,,оштрог” карактера воле да буду окружени кактусима или другим бодљикавим биљкама.

Биљке симболизују живот, здравље, свежину, дуговечност. Сврха биљака у стану је генерисање доброг чи-ја, односно позитивне енергије (јанг енергије), док осушено биље проузрокује стагнацију енергије и производи негативан чи.

 Приликом куповине биљака потребно је да обратите пажњу на енергију коју ћете са њима унети у простор.

Одабир биљака према елементима

Ватра

За јужни сектор који се, између осталог, односи на славу и углед одаберите наку из групе биљака са звездоликим листовима, биљке црвених и пурпурних цветова (Euphorbia pulcherirma, Bougainvillea glabra, Aralia japonica, Schefflera arboricola…)

Вода

У северном сектору поставите неку од пузавица (Hedera helix, Fittonia varschaffeltii). Може се поставити у било који простор у ком недостаје сунчево светло, најчешће у купатилу. Идеални положај је северни угао. Ове биљке су обележје јаке воље и озбиљности

Дрво

Источни и југоисточни сектор који се односи на породицу и просперитет оснажите високим и усправним биљкама, које расту равно према горе, и тако помажу узлазној чи-енергији дрвета. Такве биљке су: Sansevieria trifasciata, Hyacinthus orientalis, Dracena marginata.

Земља

Југозападни и североисточни положаји се односе на емотивне односе и професионално усавршавање, учење… За активирање ових положаја користите ниске, широке биљке као и све које дају цветове жуте боје. Међу њима су: Begonia bowerae, Begonia schwabenland, Cyclamen persicum…)

Метал

Западни и севозападни положаји стана се односе на креативност, али и на вашу децу, па како бисте осигурали квалитет ових односа користите заобљене биљке, као и све биљке малих заобљених и меснатих листова и биљке белих цветова, као што су: Spatiphyllum wallisii, Crasula arborescens … Ове биљке представљају врсту заштите од електромагнетног зрачења.

Генерално, постоје три категорије биљака које треба избегавати:

1. У прву категорију спадају оне које имају трње или шпицасто лишће, као на пример јуке, кактуси па чак и руже.

2. Другу групу биљака које обавезно треба изостављати су све врсте бонсаи-а. Бонсаи у својој суштини представља биљку која је ометена у расту и која никако не може достићи свој пуни природни облик.

3. Последња врста биљака коју углавном треба избегавати су оне са висећим гранама (‘Pendula’ варијетети). Њихов облик наговештава тугу и жалост, па их због таквих конотација треба избегавати.