Како „оживети“ зидове… вертикалне баште

HomeСавети за негу биља

Како „оживети“ зидове… вертикалне баште

У градским условима живота, где су површине под зеленилом минималне услед великих потреба за бетонирањем, неопходно је искористити сваки део потенцијалан за озелењавање. У том смислу, вертикално озелењавање је добро решење.

Заузима минимум простора у хоризонтално смислу, а могу се функционално и естетски обогатити фасада куће, потпорни зидови, ограде, перголе и други вертикални елементи. Сивило градова, оронулост објеката, неадекватан изглед фасада. Оваквих појава је све више у нашем окружењу али уз мало труда и улагања проблеми се могу решити. 

Вешто распоређене групе биљака могу се искористити за разбијање једноличности дугачког празног зида, као и за истицање или ублажавање снажне, усправне или водоравне линије. Осим камуфлаже или истицања, биљке могу подарити хладним архитектонским елементима ноту опојних мириса.

Захваљујући професору Бланку, француском ботаничару, данас су развијени многобројни системи вертикалних башта који се успешно постављају у затворене и отворене просторе. Цео систем вертикалне баште састоји се од челичне конструкције која се причврсти на одговарајући зид и служи као подлога на коју се поставља ПВЦ фолија и на крају слој филца, на који се постављају биљке. Оваква башта визуелно ће обогатити сваки ентеријер.

Техника озелењавања зида заснована је на новом начину узгајања биљака без земље. Систем наводњавања је аутоматски и биљке континуирано добијају воду и потребне хранљиве састојке са врха панела, а вишак воде се у подножју скупља и помоћу пумпе враћа у систем.

Овакви еко-зидови су превасходно здрави, они не само да пружају оригинални естетски изглед, већ овакви биљни тепих сваком зиду осигурава и додатну звучно-топлотну изолацију, уз пречишћавање ваздуха јер биљке производе кисеоник, влаже ваздух и филтрирају штетне материје.

Вертикална башта није иста као стандардна – овде је реч о посебној селекцији биљака и када се једном успостави, врт не захтева одржавање.

Највећа вертикална башта на свету, која је ушла у Гинисову књигу рекорда, налази се у месту Рокано у предграђу Милана. Површине је 1.262,85 метара квадратних и прекрива фасаду трговачког центра. Састоји се од 200 цветних врста са око 44.000 стабљика. Било је потребно годину дана да се одабране биљке узгоје, а потом 90 дана да се подигне фасада.